Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

De dikke vegetariër

hét standaardwerk met meer dan 2000 vegetarische recepten

Een boek van Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal

We hebben 3296 recepten uit dit boek geindexeerd.

Word gratis lid

Welkom op heerlijkzoeken

Wij maken jouw kookboeken, zoals De dikke vegetariër, online doorzoekbaar zodat je je favoriete recepten snel weer terugvindt. Lees er meer over op onze homepage of word direct gratis lid en vertel ons welke kookboeken jij thuis hebt staan.

Mark Bittman won tal van prijzen met zijn kookboeken, columns, blogs en televisieprogramma’s. Zijn boodschap is simpel: ‘Eet minder dierlijke producten, geraffineerde suiker en junkfood. En eet meer plantaardige producten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat.’

Deze Nederlandstalige editie van Bittmans veel geprezen How to cook everything vegetarian heeft de titel De dikke vegetariër meegekregen omdat het het dikste en meest uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld is. Het is hét standaardwerk van de vegetarische keuken dat simpele antwoorden geeft op alle vragen die zich bij koken zonder vlees kunnen voordoen. Of je nu gewoon een in alle opzichten lekkere, verantwoorde en gezonde maaltijd wilt bereiden of je bent een doorgewinterde vegetariër, in beide gevallen zul je blij verrast zijn met de maar liefst 2000 recepten uit alle windstreken die je in dit boek vindt.

‘Mark Bittman rekent in deze goed doordachte ode aan de tuin en de natuur af met massaproductie. De combinatie van diepgravend onderzoek, smakelijk gebrachte informatie en verrukkelijke makkelijk te maken recepten is Marks kracht. Alles wat ik wil koken vind ik hier, van kikkererwtenfriet tot kaassoufflés.’ - Mario Batali, chef, ondernemer, kookboekenschrijver

‘Van gerechten die zo fantastisch smaken, zou je niet denken dat ze zo gezond zijn. Mark Bittman levert het overtuigende bewijs dat vegetarisch eten leuk is.’ - Dr. Mehmet Oz, vaste deskundige bij Oprah en auteur van You: de gebruiksaanwijzing van je eigen lichaam

‘De dikke vegetariër is het meest complete ideeënboek op het gebied van lekker koken zonder vlees, vis en gevogelte. Dit is de wensdroom van iedereen die dol is op dieren, maar ze niet op z’n bord wil!’ - Antoinette Hertsenberg, programmamaker en initiatiefnemer van het online platform www.devegetarier.nl; co-auteur van de bestseller Vegeterranean en auteur van De dunne vegetariër.

Noot van de indexeerder van dit boek:

Bittman heeft een encyclopedisch kookboek geschreven over vegetarisch (en soms veganistisch) koken. De manier van werken van Bittmann heeft als nadeel dat hij, in bijna elk recept, keuzemogelijkheden geeft. Er moeten dus meerdere optie worden opgenomen in de ingrediëntenlijstjes.

Ook geeft Bittmann voor veel recepten, in aparte lijstjes, alternatieve combinaties en varianten. Voor zover ingrediënten betreft die een recept kunnen aanvullen zijn deze varianten allemaal als afzonderlijke recepten vermeld.

Bij veel recepten staat voor het belangrijkste ingrediënt (meestal een groente of fruit vermeld welke andere groenten je in het recept kunt gebruiken. Om te voorkomen dat deze index nog 3 keer groter wordt heb ik die varianten (meestal) weggelaten. (Deze alternatieven worden ook niet vermeld in de register van het boek.)

De lijstjes waarin Bittmann het omgekeerde doet; aangeven in welk ander recept een bereiding een toevoeging zou kunnen zijn, heb ik niet in de index opgenomen.

Twee waarschuwingen:

1 deze index is gemaakt aan de hand van de oorspronkelijke Amerikaanse editie. Er kunnen daardoor wat verschillen zijn tussen mijn interpretatie, en die in de Nederlandse-editie

2 Amerikaanse knoflook is veel minder sterk van smaak dan de knoflook die wij in Europa gewend zijn. Voorzichtigheid bij het overnemen van aangegeven hoeveelheden is dus geboden.

Tot slot:

Als omnivoor heb ik er moeite mee de recepten in te delen qua recepttype en gang. Veel gerechten die vermoedelijk als hoofdgerecht bedoeld zijn passen in mijn culinair referentiekader eerder als bijgerecht. Ik heb dus, daar waar de auteur dat zelf niet heeft aangegeven, meerdere mogelijkheden aangegeven of simpelweg gegokt. Verbeteringen op dit punt door doorgewinterde vegetariërs zijn zeer welkom.


Aantekeningen bij dit boek

Er zijn nog geen aantekeningen gemaakt bij dit boek door gebruikers.


Recepten uit De dikke vegetariër

Een greep uit de 3296 recepten in dit boek die we geïndexeerd hebben:

Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / bijgerecht / hoofdgerecht / basisrecept uit De dikke vegetariër:

Rokerige roertofoe met uien

Ingrediënten:
barbecuesaus, gerookte tofu, kurkuma, neutrale olie, peper, peterselie, ui en zout

Keuken:
Aziatisch
Soort:
vegetarisch / vegan
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Latkes met real ranch dressing

Ingrediënten:
broodkruim, druivenpittenolie, ei, kruimige aardappel, maïsolie, real ranch dressing, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Middeneuropees / Jiddisch
Soort:
vegetarisch / pannenkoeken en flensjes
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Gebakken verse kaas met Indiaase tomatensaus

Ingrediënten:
channa dal, druivenpittenolie, gemalen masoorlinzen, indiaase tomatensaus, kikkererwtenmeel, maïsmeel, maïsolie, mozzarella, paneer, queso fresco, verse kaas, zout en zwarte peper

Keuken:
Indiaas
Soort:
vegetarisch / kaas
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Linzensalade met citroen

Ingrediënten:
bieslook, citroen, kappertjes, knoflook, laurier, puy linzen, rode ui, sjalot, zout en zwarte peper

Keuken:
Frans
Soort:
salade / vegetarisch / vegan
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Snijbiettaart

Ingrediënten:
bakpoeder, bieslook, bloem, boter, ei, kervel, mayonnaise, peterselie, snijbiet, tijm, ui, yoghurt, zout, zure room en zwarte peper

Keuken:
Internationaal
Soort:
vegetarisch / groente
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / bijgerecht / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Tomatig gestoofde tuinbonen

Ingrediënten:
citroensap, ei, gedroogde tuinbonen, gigantes, limaboon, marjolein, olijfolie, peper, peterselie, tomaten, tomaten uit blik, tuinboon, ui, witte boon en zout

Soort:
vegetarisch / dipsaus
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Bijgerecht / snack of tussendoortje uit De dikke vegetariër:

Rijstkoeken met shoaxingwijn

Ingrediënten:
bamboescheuten, droge sherry, knoflook, lente ui, neutrale olie, rijstkoek, sesamzaad, shaoxingwijn, sojasaus en zwarte peper

Keuken:
Aziatisch
Soort:
vegetarisch / vegan
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Kaasfondue met pesto

Ingrediënten:
droge witte wijn, emmental, gruyère, knoflook, maïzena en pesto

Keuken:
Internationaal
Soort:
vegetarisch / fondue / kaas
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / voorgerecht uit De dikke vegetariër:

Misosoep met gember

Ingrediënten:
gember, hatcho miso, kombu dashi, lente-ui, miso en zijdetofu

Keuken:
Japans
Soort:
vegetarisch / soep/bouillon / vegan
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / lunch / snack of tussendoortje / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Tofoepannenkoeken op z'n Indiaas

Ingrediënten:
arachideolie, bieslook, bloem, gemberwortel, knoflook, koriander, neutrale olie, peterselie, rijstmeel, sambarpoeder, sojamelk, sojasaus, tofu, volkorenmeel en zout

Keuken:
Aziatisch / Indiaas
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Ui gestoofd in olie

Ingrediënten:
citroensap, groentebouillon, olijfolie, peterselie, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Internationaal
Soort:
vegetarisch / vegan / groente
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Diner / bijgerecht / hoofdgerecht uit De dikke vegetariër:

Aardappel "Nik" met appelsaus

Ingrediënten:
appelsaus, broodkruim, druivenpittenolie, ei, kruimige aardappel, maïsolie, ui, zout en zwarte peper

Keuken:
Middeneuropees
Soort:
vegetarisch / pannenkoeken en flensjes
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Bijgerecht / snack of tussendoortje uit De dikke vegetariër:

Veganistische notenburger

Ingrediënten:
amandel, arachideolie, cashewnoten, havermout, miso, neutrale olie, nori, notenpasta, pecannoot, peper, rondkorrelrijst, sojasaus, tahin, tomatenpuree, ui, walnoten en zout

Keuken:
Amerikaans
Soort:
vegetarisch
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Bijgerecht uit De dikke vegetariër:

Geglaceerde broccoli

Ingrediënten:
broccoli, chilipoeder, citroensap, citroenzest, knoflook, olijfolie, peterselie, water, zout en zwarte peper

Keuken:
Italiaans
Soort:
vegetarisch / vegan / groente
Een recept uit Mark Bittman, A. Witschonke en Vitataal - De dikke vegetariër

Lunch / bijgerecht / snack of tussendoortje uit De dikke vegetariër:

Gesmoorde rijstkoeken

Ingrediënten:
bouillon, chilipasta, dashi, groente, lente ui, rijstkoek, sesamolie, sesamzaad, sojasaus, tofu, water en zwarte peper

Keuken:
Aziatisch
Soort:
vegetarisch / vegan
Toon alle 3296 recepten in dit boek